​Familie Vugteveen meer dan halve eeuw trouw aan ….Misker

Geschreven door Wessel Berkhout Door Wessel Berkhout op 13 november 2016

​Familie Vugteveen meer dan halve eeuw trouw aan ….Misker
Wessel Berkhout​Familie Vugteveen meer dan halve eeuw trouw aan ….Misker

NIEUW-AMSTERDAM- Tja, het kan mooi lopen in een mensenleven. Dat geldt zeker voor mensen die tijd van leven hebben. En als die ook nog eens in verband worden gebracht met bedrijven die tijd van leven hebben, dan ontstaan er boeiende verhalen. Zo kwam er eind vorige maand een mooie verhaal boven water uit de rijke geschiedenis van autobedrijf Misker.

Het was de tienjarige Wietse Vugteveen, van toen nog de Vaart Noordzijde 125 in Nieuw-Amsterdam die in de beginjaren van de oorlog met een oud-politieman uit Erica in contact kwam. Die had in de schuur namelijk nog een kale fiets staan zonder banden en zonder zadel. Of Wietse die misschien zou mogen hebben? ‘Is goed, maar zonder zadel en zonder banden. Red je er maar mee’. ‘ Ik blij natuurlijk en hoopte dat ik bij dat bedrijf dat met motoren in schepen werkte en met auto’s misschien een beetje zou mogen sleutelen’.

En zo klopte Wietse aan bij Gerrit Misker , de grondlegger en overgrootvader van de huidige generatie broers Jan-Aart en Marc Misker. ‘Dus liep ik naar de Marchienewijk waar ze toen nog gevestigd waren. Was best nog wel een eind zo met die zware fiets aan de hand. Bij Misker aangekomen vertelde meneer Gerrit,’ hier is de werkplaats, daar het gereedschap. Zorg ervoor dat als je klaar bent, alles weer terug op z’n plaats hangt’.

’ En zo heb ik die fiets weer op kunnen knappen. En ja die banden waren natuurlijk wel een probleem in de oorlog. Luchtbanden waren schaars en zo verzonnen de mensen van alles om toch maar te kunnen fietsen. Massieve banden en ook oplossingen van flexibel hout, dat warm werd gebogen en met krammen aan elkaar gezet. Tja, zo kwam ik voor het eerst met Misker in contact’. Wietse weet het nog heel goed.

Nee, z’n allereerste auto kwam niet bij Misker vandaan, maar bij Boekholt. Een snelle Opel Olympia. Hij was zo snel dat de toen nog platte kilometerteller van links naar rechts zowat het dashbaord door vloog…’. Minder leuk was het afscheid van die Opel. Jan Hendriks, de vader van de later roemruchte broodfabriekdirecteur Albert, moest een keertje plotseling naar Emmen. Wietse was inmiddels boekhouder van het bedrijf en schijnbaar waren er geen auto’s beschikbaar. ‘ ’t Was winter, dat weet ik nog goed. Jan had een auto nodig en vroeg of hij de mijne even mocht gebruiken. ‘Tuurlijk, geen probleem…. Maar een uurtje later telefoon uit Emmen. ‘ Ja, Wietse, Jan hier, ik heb je auto ook aan flarden gereden……’.

‘ Maar daar deden ze in die tijd niet moeilijk over. Ik kon gewoon een andere halen. Eerst nog bij Boekholt gekeken, maar die wilde het wrak niet terug. Zo kwam ik bij Misker terecht. Het moet in 1963 zijn geweest. We gingen toen een Opel Rekord ophalen. Dat gebeurde toen nog in Haamstede. Hele familie mee natuurlijk, want zo’n uitstapje maakte je niet gauw. Tja, en sinds die tijd ben ik het bedrijf trouw gebleven.’

En nu in 2016 staat er na een autoleven van Opels en Mazda’s opeens een kleine Kia Picanto voor de deur. Uit handen van de vierde generatie autoleveranciers. Niet in Haamstede, maar gewoon op de dam bij Misker voor het bedrijf. Met natuurlijk voor Dinie een fraaie bos bloemen en voor beiden een heerlijk avondje eten bij het Van Gogh Huis. Hoe mooi kan je het hebben?

En zo blijkt dat ook een Vugteveen (voor de goede orde, de ouders van musicalregisseuse Liesan en haar broer Henricus) gewoon een halve eeuw autotrouw kan ervaren bij Misker. 

Advertentie

1 Reacties

zie boven

10 dec 2016, 15:45

Prachtig verhaal, met genoegen gelezen.
Een oude makker van vroeger. Zaten samen op Olympia, gymnastiek vereniging . Hij was ook ouderling toen mijn vader, Joh. Blok, overleed.
Zeer goede en positieve herinnering aan dat vroegere Nieuw Amsterdam.
met groet, Jan Jacob (Jaap) Blok

Meepraten? Plaats een reactie!

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Er kunnen daarom geen reacties meer geplaatst worden.