Nieuwe duikclub krijgt thuishaven bij zandgat Nieuw-Amsterdam

Geschreven door Myrte van Dijk Door Myrte van Dijk op 11 februari 2014

Nieuwe duikclub krijgt thuishaven bij zandgat Nieuw-Amsterdam
Wessel BerkhoutNieuwe duikclub krijgt thuishaven bij zandgat Nieuw-Amsterdam

NIEUW-AMSTERDAM- Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een perfecte bestemming gevonden voor de grote zandwinningplas ten Noorden van Nieuw-Amsterdam.

De waterplas die ontstond bij de zandwinning voor de aanleg van de voorganger van de huidige A-37 kent sinds een paar weken een vaste gebruiker: Duikclub 't Zandgat.

Het heeft even geduurd, maar eindelijk is er een perfecte bestemming gevonden voor de grote zandwinningplas ten Noorden van Nieuw-Amsterdam. De waterplas die ontstond bij de zandwinning voor de aanleg van de voorganger van de huidige A-37 kent sinds een paar weken een vaste gebruiker: Duikclub 't Zandgat. Een initiatief van de sinds een paar jaar in het Tweelingdorp woonachtige aannemer met de in dit geval toepasselijke naam, Peter van Zanten. Van Zanten is vervent duikliefhebber en ontdekte dat het Zandgat bij uitstek geschikt is om ook in eigen buurt op duikavontuur te kunnen. Reden waarom hij zowel bij de gemeente Emmen als bij de duikbond om advies er erkenning vroeg. En hoewel bij de gemeente Emmen aanvankelijk niemand exact wist hoe met deze materie om te springen was het de afdeling recreatie en toerisme waarbij hij direct volop aansluiting kreeg.
Bij deze afdeling sneed het mes duidelijk aan meerdere kanten. De gemeente beschikt opeens over een locatie voor deze vorm van sport/recreatie en boort daarmee een nieuwe dimensie voorzieningen aan voor toeristen, de duikclub kan in directe nabijheid een eigen voorziening optimaliseren en ook voor de brandweer is dit een prima locatie om duikoefeningen voor te bereiden. Allemaal heel positieve ontwikkelingen, glundert Van Zanten.Uiteraard was het verstrekken van een vergunning noodzakelijk, al wist de gemeente niet exact hoe en waarvoor. Uiteindelijk is er een soort deal gemaakt dat Peter met z'n club het Zandgat mag beheren als thuishaven en dat de duikersclub zich, zoals het woord beheren als impliceert, garant stelt voor handhaving en orde rondom de plas. Dat laatste is nog wel een belasting erkent Peter; omdat wij niet verantwoordelijk kunnen zijn voor wat anderen met de plas uitvreten. Zo zijn er natuurlijk ook vissers die gebruik maken van deze plek, wandelaars en ook de jeugd is af en toe op deze stek te vinden. Prima natuurlijk, maar hoe kunnen wij nou voor hun gedrag aangesproken worden? Kijk, iedereen laat wel eens wat liggen. En natuurlijk zijn we niet te beroerd om dat binnen de perken te houden. Maar dan zijn er wel voorzieningen nodig om het netjes te krijgen en te kunnen houden. Met die toezegging denk ik dat we daar met z'n allen wel uit komen. Wij als duikclub zijn natuurlijk erg blij dat we de plas als thuishaven mogen gebruiken.
Verder heeft Peter, zoals in vele ontwikkelingsplannen bij de realisatie van het nieuwe KWAK-project werd aangedragen, zín vizier gericht op een eigen watersportwinkel waarbij uiteraard de duikers bij hem perfect terecht kunnen. Zeker omdat Peter als ÈÈn van de weinige duikers, ook over een eigen persluchtmachine beschikt waarmee hij de duikflessen zelf kan vullen. Met een eigen vulstation is hij al gauw het centrale aanspreekpunt voor duikers die deze regio willen ontdekken.

Peter loopt enigszins op de ontwikkelingen vooruit, want de duikclub is pas heel recent door hem in het leven geroepen en telt nu alleen nog een paar enthousiaste duikers als sympathisanten. Maar ontegenzeggelijk zal die in de zomermaanden flink groeien. Onlangs op de beurs in Utrecht (?) werd Peter al van vele kanten benaderd met positieve reacties. ëVeel duikers zie je natuurlijk in de waterrijke gebieden. Drenthe heeft in dat opzicht niet zo veel te bieden. Al verkijken veel mensen zich daar ook weer een beetje op. Een plas als deze is op zich al spannend genoeg vanwege het niet al te heldere water. Als het zicht wat beperkter is (1 tot 5 meter) lijkt het vaak veel spannender onder water. Bijvoorbeeld als er opeens uit het niets een vis vlak je neus komt langszwemmen. Of dat je ergens opeens een wrak ontdekt of een gezonken auto. Zoals het nu lijkt biedt het zandgat onverwacht veel aan de potentiÎle duikers. In het zojuist verschenen Gidsje voor duikend Nederland staat het Zandgat op pagina 18-19 uitvoerig beschreven. Op de bijgaande tekening lees je wat er aan beplanting te vinden is (wierveld, boomwortels, mosselbanken ñecht waar !) samen met de ter plekke gedumpte materialen zoals een badkuip, een losse rioolbuis, een fiets, een tuinstoel en een versnellingsbak. De kern van de plas is zoín tien meter diep, terwijl juist aan de randen veel vis en ander leven (rivierkreeftjes ook) te ontdekken valt.
Uiteraard in overleg met de gemeente mag de duikclub in de toekomst bekijken of er nog andere ëspannendeí objekten ter lering (brandweer) en vermaak kunnen worden afgezonken.
Peter van Zanten en Duikclub ít Zandgat zijn te vinden aan de Zwarteweg 11 in Nieuw-Amsterdam en bereikbaar op tel.nr 06-53759931, of via de mail: zandgat@hotmail.com

Peter van Zanten in vol duikornaat aan de rand van ít Zandgat, de naam die ook de nieuwe duikclub draagt. Vanaf nu zullen af en toe ook duikers in dit water te vinden zijn (foto Wessel Berkhout).

Advertentie

4 Reacties

Henk

11 feb 2014, 22:37

Mooi initiatief! Dat wil ik wel eens proberen....

Wessel Berkhout

11 feb 2014, 22:38

O wat leuk, gaan we wrakzoeken in Nieuw-Amsterdam

Henk

11 feb 2014, 22:38

Lijkt me te gek om eens te proberen!

Bertie van Til

11 feb 2014, 22:39

Ik zou ook wel willen duiken! Maar heb hoogtevrees.

Meepraten? Plaats een reactie!

Dit artikel is meer dan 60 dagen oud. Er kunnen daarom geen reacties meer geplaatst worden.